Кабинетът определя проекта за приоритетен по Закона за насърчаване на инвестициите заради предвиденото вложение от над 100 млн. лв. и разкриване на 500 работни места в общината.

Инвеститор на комплекса "с курортно предназначение" ще е "Мадара Юръп" АД.

"Ще обжалваме решението на МС за изграждане на курортен комплекс в местността Карадере", обяви в парламента съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов, цитиран от БТА.

Природозащитниците са категорични, че "при спазване на законите проектът е обречен!",  тъй като в обхвата на две защитени зони по Натура 2000 са предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици в сгради от 1 до 5 етажа.

Протестът им е от 18.00 часа днес пред Министерски съвет.

Случаят е изключително скандален, отново става въпрос за офшорна компания, регистрирана на остров Джърси, посочи Сандов.

Недоумяваме как може хората, които заявиха, че ще правят Национален парк "Българско Черноморие", да предприемат подобни действия, и то свързани с хора от техните семейни кръгове, коментира той.

Архитектът, който е участвал в изготвянето на проекта е братът на Станишев, заяви Сандов, цитиран от "Фокус".

Карадере вече един път беше застрашена от застрояване през 2007 г., когато там трябваше да се изгради ваканционно пристанище. В проекта участваше и братът на Сергей Станишев - Георги. Т. нар проект „Фостър” обаче беше замразен заради икономическата криза.

Хотелиери: Екозолози стопират всичко

"Еколозите започнаха да стопират всичко в България и да не позволяват изграждането на нови обекти в летните и зимни курорти. Същият е сега случая с проекта за Карадере", реагираха от  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по повод протеста.

Община Бяла не знае за такъв проект

В Община Бяла няма внесен нов инвестиционен проект за изграждането на курортен комплекс в местността "Карадере", в землището на село Самотино, съобщиха от кметството.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?